top of page
Zoeken
  • vrhazeleger

Vijf tips voor een goede schrijfflow

De hele ochtend wil je besteden aan het schrijven van verhalen, maar elke keer word je weer afgeleid. Eerst gaat je telefoon af, dan staat de postbezorger voor je deur en even later trek je de kastjes in de keuken open, op zoek naar een groot stuk chocolade. Best leuk en lekker allemaal, maar niet bevorderlijk voor je werk natuurlijk.


Ook ik had hier regelmatig last van. Vroeg in de ochtend kroop ik vol goede moed met een warme kop thee achter mijn laptop om, zo dacht ik zelf, aan één stuk door te schrijven. Wanneer ik een paar uur later mijn laptop weer dichtklapte, betrapte ik mijzelf erop dat ik in die uren soms maar weinig had gedaan. Erg frustrerend!

Toen ik het boek ‘Ikigai’ las, kwam ik een aantal tips tegen over het ‘in de flow raken’. Sindsdien heb ik de tips uit het boek aangevuld met mijn eigen inzichten, die ik graag met jullie deel.


Jouw plek Zorg dat je een fijne plek hebt om te schrijven. Dit kan een cafeetje zijn, buiten in de tuin, of gewoon thuis aan je bureau of eettafel. Zelf zoek ik het liefst een rustige en opgeruimde ruimte op. Hoe minder spullen er om mij heen staan, hoe meer rust er in mijn hoofd ontstaat.

Voorkom afleiding Zet je telefoon voor een paar uur op vliegtuigstand. Dit helpt mij enorm! Even geen afleiding van mensen die mij bellen, appen of mailen. Als je achter je laptop typt, zorg er dan ook voor dat je tussendoor niet op andere websites gaat rondsnuffelen op zoek naar je volgende vakantie. Concentreer je echt alleen op die ene taak: het schrijven.

Doel van de dag Probeer een vaste schrijfdag voor jezelf in te plannen en stel jezelf iedere keer weer een duidelijk doel. Schrijf bijvoorbeeld op hoeveel woorden je aan het eind van de ochtend op papier wilt hebben.

Einddoel voor ogen Houd je einddoel altijd voor ogen. Dit heeft mij de afgelopen jaren een enorme drive gegeven om door te gaan. Ook wanneer de zon buiten scheen en ik eigenlijk veel liever op het terras wilde zitten met een koud biertje in mijn hand ging ik door. Dit omdat ik wist waar ik naartoe werkte.

Even weg van het schrijven Plan duidelijke pauzes in voor jezelf en doe dan even iets anders. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling of kijk een aflevering van je favoriete serie. Spreek van tevoren wel met jezelf af hoe lang je pauze duurt. Anders ben je, voordat je het weet, zo twee uur verder.

Bovenstaande tips zijn voor mij van heel grote waarde geweest. Hopelijk gaan ze jou ook helpen de komende tijd. Succes met schrijven!


Bron: boek Ikigai, Héctor Garcia en Francesc Miralles, november 2016


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page